Meilahden kirkko

Pihlajatie 16, 00270 Helsinki

(09) 2340 4720

Avoinna:
tilaisuuksien aikana.

Tiedustelut:

Meilahden seurakunta

Tilavaraukset (09) 2340 4700

helsinginseurakunnat.fi/meilahti

meilahti.srk(at)evl.fi

Esteetön kulku.

Meilahden kirkko

Muutaman askelen päässä Mannerheimintien vilkkaasta liikenteestä on vuonna 1954 valmistunut Meilahden kirkko, jonka katon alla on kaksi kirkkosalia, Meilahden kirkko ja Tuomaankirkko.

Hyvä tietää

Meilahden kirkko valmistui ja vihittiin käyttöön vuonna 1954. Kirkon suunnittelutyö oli saanut alkunsa jo vuonna 1938, jolloin hanketta varten asetettu toimikunta laati ehdotukset seurakuntatiloista sekä alueen suomenkieliselle että ruotsinkieliselle seurakunnalle. Vuonna 1942 kaupunki luovutti rakennettavaa kirkkoa varten tonttialueen. Kirkon suunnittelukilpailun voitti arkkitehti Markus Tavio.

Meilahden kirkon valmistuminen oli merkittävä tapaus Helsingin seurakuntien historiassa, sillä ensimmäistä kertaa kahden kieliryhmän kirkkosalit ja toimitilat sijoitettiin saman katon alle. Suomenkielisten kirkko nimettiin Meilahden kirkoksi ja ruotsinkielisten kirkko sai nimekseen Tomas kyrka. Vuoden 2014 alussa Tomas kyrka siirtyi Meilahden seurakunnan käyttöön ja siitä alettiin käyttää suomenkielistä nimeä Tuomaankirkko.

Tuomaankirkon julkisivussa on kuvanveistäjä Armas Tirrosen reliefi Laupias samarialainen. Siksi Meilahden kirkon toiseksi nimeksi vahvistettiin vuonna 1972 Laupiaan samarialaisen kirkko.

Meilahden kirkon alttariseinässä on metallinen risti. Kirkkosalin orjantappurakruunua muistuttavat valaisimet, alttarikyntteliköt ja kastemaljan on suunnitellut muotoilija Paavo Tynell. Valaisimia pidetään Taito Oy:n 1950-luvun tuotannon huippuna. Ehtoolliskalusto on akateemikko Bertel Gardbergin. Alkuperäiset kirkkotekstiilit suunnitteli tekstiilitaiteilija Dora Jung. Kirkon 50-vuotisjuhlan yhteydessä kirkkoon saatiin uudet kirkkotekstiilit, jotka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Katri Haahti. Kanttori Nina Tilli kutoi Lina Palmgrenin 1900-luvun alussa suunnitteleman Kuusilinnut-vihkiryijyn vuonna 2006. Kirkossa säilytetään tiettävästi arkkitehti Rafael Blomstedtin suunnittelemaa, alun perin Pasilan puukirkkoon 1920-luvulla sijoitettua kastemaljaa.

Meilahden kirkon tanskalaisen Marcussen & Søn -urkutehtaan uruissa vuodelta 1959 on 40 äänikertaa. Ne tekivät Meilahdesta 1960- ja 1970-luvuilla Helsingin suosituimman konserttikirkon.

Kellotapuli on Markus Tavion suunnittelema. Tapulin kahdesta kellosta pienempi oli alun perin tarkoitettu Viipurin tuomiokirkkoon. Kelloa ei ehditty asentaa paikalleen ennen Karjalan luovuttamista, ja Pro Viburgo -tekstillä varustettu kello evakuoitiin Suomen puolelle ja lahjoitettiin erinäisten vaiheiden jälkeen Meilahden kirkolle.

Kirkkorakennus on peruskorjattu vuonna 1997.

Tervetuloa kirkkoon!

Juhlatilat Meilahden seurakunnassa

Helsingin seurakunnilla on käytössään juhlatiloja, joita voi vuokrata hääjuhliin sekä kaste- ja muistotilaisuuksiin. Kastejuhlien, häiden tai hautajaisten järjestäminen kirkon tiloissa on yleensä maksutonta. Meilahden seurakunnalla on juhlatiloja Meilahden kirkossa, Länsi-Pasilan kappelissa, Tuomaankirkossa ja Ruskeasuon seurakuntakeskuksessa. Juhlatilojen varaukset kirkkoherranvirastosta p. 09 2340 4700. Lue lisää...

Meilahden kirkko

Pihlajatie 16, 00270 Helsinki

(09) 2340 4720

Avoinna:
tilaisuuksien aikana.

Tiedustelut:

Meilahden seurakunta

Tilavaraukset (09) 2340 4700

helsinginseurakunnat.fi/meilahti

meilahti.srk(at)evl.fi

Esteetön kulku.