Östersundoms kyrka

Kapellvägen 65, 00890 Helsingfors

09 2340 4815

Öppet:
Enligt överenskommelse.

Förfrågningar:

Matteus forsamling

Reservering (09) 2340 7300

helsingforsforsamlingar.fi/matteus

matteus.fors(at)evl.fi

Framför kyrkan finns en stor parkeringsplats. Obehindrat tillträde till kyrkan.

Östersundoms kyrka

Östersundom kyrka finns intill Gamla Borgåvägen. På samma plats som den nuvarande gula träkyrkan står uppfördes redan på 1600-talet ett bönehus. Då Helsingfors inkorporerade stora delav av västra Sibbo överfördes Östersundom kyrka på Mikaelin seurakunta. I dag är detta den äldsta kyrkan i Helsingfors.

Bra att veta

I Östersundom byggdes i slutet av 1600-talet ett bönerum, som från och med 1700-talet kallades för kapell, fastän Östersundom aldrig var en kapellförsamling. Det finns ingen exakt information om byggtidpunkten. Kapellet nämns för första gången i samband med vintertinget 1690 och den syns även på en karta från samma år. Kapellet byggdes för att göra vägen till kyrkan enklare för invånarna vid kusten och i skärgården.

Till Östersundoms kapell hörde i slutet av 1600-talet Östersundom, Granö, Husö, Gumböle och Kärr i Sibbo samt Botby gård, Nordsjö, Mellungsby, Västersundom, Westerkulla gård, Håkansböle och Sottungsby i Helsinge socken, dvs. samma byar som vid den tiden administrativt hörde till Sibbo. Därför förrättade Helsinge sockens församling (Vanda) och Sibbo församling turvis gudstjänster i kapellet ända fram till 1980-talet, varefter de legat på Sibbo församlingars ansvar.

Under den stora ofreden (1713–1721) skadades kyrkan svårt och efter den lilla ofreden (1742–1743) var den i rivningsskick. Dess väggar hade ruttnat och fönstren och inredningen hade förstörts av den ryska marinen. Ett nytt kapell började byggas 1753 i stället för det gamla och det invigdes i november 1754. Kapellet grundrenoverades 1895, då bland annat klockstapeln byggdes på nytt, dess torn gjordes smalare och fick en spetsigare topp. Centralvärme installerades 1912 och elektrisk belysning 1948. Orgeln skaffades 1969. År 2003 målades insidan av kapellet och elinstallationerna förnyades. Samma år gavs kapellet namnet Östersundoms kyrka.

Altartavlan Jeesus tyynnyttää myrskyn (Jesus lugnar stormen) är målad 1934 av konstnären Hjördis Nyberg. Votivtavlan med ett sällsynt motiv på den vänstra väggen föreställer Gustav II Adolf och Karl XII vid foten av Kristi kors. Läktarräckens tuschgraveringar som berättar om Jesu liv har gjorts av Georg Christopher Killian från Augsburg i slutet av 1700-talet enligt motiv av bland annat Rubens och Marches. Kyrkans lösöre och textiler har huvudsakligen mottagits som donationer.

På Östersundoms kyrkas begravningsplats finns folkskollärare Hanna Hagboms grav. Hon är känd för melodin Seiskarin kaunis Siiri och fungerade som kapellets frivilliga organist i början av 1900-talet.

I början av 2009 övergick Östersundoms kyrka till Mikaelin seurakunta i Helsingfors i och med annekteringen av Sibbo. Samtidigt blev den Helsingfors äldsta kyrka.

Fira i kyrkan

Det är kostnadsfritt att ordna dop, bröllop eller begravning i kyrkans utrymmen.

Östersundoms kyrka har inga festutrymmen. I Östersundoms kyrka finns cirka 250 sittplatser.

Välkommen till kyrkan!

Östersundoms kyrka

Kapellvägen 65, 00890 Helsingfors

09 2340 4815

Öppet:
Enligt överenskommelse.

Förfrågningar:

Matteus forsamling

Reservering (09) 2340 7300

helsingforsforsamlingar.fi/matteus

matteus.fors(at)evl.fi

Framför kyrkan finns en stor parkeringsplats. Obehindrat tillträde till kyrkan.